12.000 ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ - Invest Greece Yunanistan Emlak

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Χρέος της Ελληνικής Πολιτείας είναι να αξιοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Πολίτες Β’ κατηγορίας οι Χριστιανοί στην Τουρκία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αυστριακής εφημερίδας “Die Presse” – Καιρός να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν

Πριν από τέσσερα χρόνια (τέλη Σεπτεμβρίου 2009) είχε εκδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η αγωγή της Πολυξένης Φωκά-Πιστικά κατά του τουρκικού κράτους, το οποίο είχε δημεύσει την περιουσία της.

Επρόκειτο για τρεις πολυκατοικίες ιδιοκτησίας της, στην περιοχή του Ταξίμ, και το ΕΔΑΔ με απόφασή του δικαίωσε τους κληρονόμους της, υποχρεώνοντας το τουρκικό Δημόσιο να τους αποζημιώσει με την αξία των ακινήτων και τα διαφυγόντα κέρδη όλων αυτών των ετών, ποσό που υπολογίσθηκε συνολικώς σε 19 εκατ. ευρώ.

Τότε, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Κωνσταντινουπολιτών, κ. Νίκος Ουζούνογλου, είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Μακεδονία»: «Όλη η παλιά ελληνική συνοικία της περιοχής του Ταξίμ μπορεί να είναι διεκδικήσιμη».

Η Τουρκία, είχε ψηφίσει νόμο (το 1987) με τον οποίον οι Έλληνες δεν είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν περιουσία στην Κωνσταντινούπολη, επειδή ήταν συνοριακή περιοχή, όπως ισχύει και στη Θράκη.

Έτσι, τα τουρκικά δικαστήρια εξέδιδαν αποφάσεις με τις οποίες χάνονταν οι ελληνικές περιουσίες.

Ο κ. Ουζούνογλου, σ’ εκείνη την συνέντευξή του είχε ενημερώσει, πως «Υπάρχουν σπίτια που δεν είναι γνωστό αν πουλήθηκαν ή αν παραμένουν κατασχεμένα.

Σε πολλά έχουν εγκατασταθεί εσωτερικοί μετανάστες της Τουρκίας από την Ανατολή. Είναι η περιοχή κοντά στο Ταξίμ, η οποία ήταν όλη ελληνική συνοικία».

Την προηγούμενη Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) υποχρεώνει την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση 5 εκατ. ευρώ για υλική βλάβη στους Έλληνες υπηκόους Ιωάννη και Ευάγγελο Φωκά.

Η συγκεκριμένη υπόθεση διήρκησε 20 χρόνια, καθώς η έναρξή της χρονολογείται από το 1983.

Αυτήν την στιγμή, στο ΕΔΑΔ εκκρεμούν υποθέσεις Ελλήνων, αξίας 2-3 δισ. ευρώ, τις οποίες χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Γκελντής.

Δήλωσε στην εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής, σε ρεπορτάζ του κ. Μπακιρτζάκη:

«Όσοι έχασαν τις περιουσίες είναι στο χέρι τους να τις διεκδικήσουν.

Το κράτος θα έπρεπε να είναι αρωγός και εκεί που μοίραζε χρήματα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις καλύτερα να τα έδινε για τα έξοδα που πρέπει να γίνουν στην Τουρκία και μετά ας τα πάρουν πίσω.

Αυτά που έχει δημεύσει κατά καιρούς η Τουρκία φτάνουν τα 20 δισ. Μόνο οι δικές μου οι αξιώσεις είναι γύρω στα 2 δισ.».

Το ελληνικό κράτος προτιμά να χρηματοδοτεί την διατήρηση της «μαύρης οχιάς» στις Κυκλάδες, για τις οποίες έχει ιδιαίτερη ευαισθησία ο κ. Αλαβάνος (και πολλές άλλες χρηματοδοτήσεις σε παρόμοιας ευαισθησίας θέματα) αντί να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των πολιτών του, προς όφελος και του ιδίου κράτους βεβαίως.

Ο κ. Γκελντής κάνει λόγο για 12.000 δεσμευμένα ελληνικά ακίνητα στην Τουρκία. Και αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την Τουρκίας, αν επιθυμεί ακόμη να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Να σημειωθεί πως το δίκαιο είναι τόσο καταφανώς υπέρ ημών, ώστε και ο ίδιος ο Τούρκος δικαστής στο ΕΔΑΔ ψήφισε κατά της χώρας του.

Εδώ απαιτείται κινητοποίηση των ομογενειακών σωματείων, ώστε αφενός να βρεθούν οι ιδιοκτήτες των δεσμευμένων ακινήτων, αφετέρου να ενισχυθούν ώστε να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της δίκης -που δεν είναι και λίγα- και τα οποία είναι υπερβέβαιο πως θα επιστραφούν.

Ο μόνος περιορισμός είναι, πως πρόκειται για ακίνητα που έχουν δεσμευθεί μετά το 1950, οπότε υπεγράφη η ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Τουρκία προσυπέγραψε το σεβασμό σ’ αυτά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καιρός δεν είναι να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν;

Ο Μακεδών

***

Εν τω μεταξύ η αυστριακή εφημερίδα Die Presse σε ανταπόκριση της από τη Τουρκία αναφέρει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μειονότητες στη Τουρκία, κάνοντας ειδική μνεία για τους Χριστιανούς τους οποίους χαρακτηρίζει «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Η εφημερίδα μεταφέρει την απογοήτευση από τη διάψευση των προσδοκιών που καλλιεργούσε επί εβδομάδες η τουρκική κυβέρνηση για αισθητές βελτιώσεις σε πολλά τμήματα της κοινωνίας, ειδικά στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών, με το νέο πακέτο δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη, η εφημερίδα αναφέρεται διεξοδικά στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης – στα προβλήματα που έχουν προκληθεί με το κλείσιμό της πριν από 40 χρόνια, στις προσδοκίες που υπήρχαν για επαναλειτουργία της, την οποία, όπως επισημαίνεται, ο Ερντογάν μετέτρεψε σε αντικείμενο συναλλαγής, ζητώντας ανταλλάγματα από την Αθήνα.

Όπως σημειώνεται, με την αναφορά του στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα και σε προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ο Τούρκος πρωθυπουργός ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γραμμή των Τούρκων εθνικιστών.

Έτσι ο Ερντογάν εξαρτά περισσότερα δικαιώματα για Τούρκους πολίτες χριστιανικού θρησκεύματος από μια βελτίωση της κατάστασης της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και με αυτή τη λογική τα θρησκευτικά δικαιώματα των Χριστιανών δεν θεωρούνται ως αυτονόητη δημοκρατική διεκδίκηση, αλλά ως τμήμα ενός «δούναι και λαβείν» προς όφελος μουσουλμάνων Τούρκων στο εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Έλληνας πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Καντίρ-Χας της Κωνσταντινούπολης Δημήτρης Τριανταφύλλου επισημαίνει πως η ελληνική κοινότητα στην Τουρκία ανέμενε αρκετά από το πακέτο μεταρρυθμίσεων του Ερντογάν, καθώς μέσα στα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει αρκετά για τους Χριστιανούς, όπως επιστροφή κατασχεμένων περιουσιών και άδεια τέλεσης θείας λειτουργίας σε τόπους με συμβολισμό, όπως τη Μονή της Παναγίας Σουμελά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου, ο Ερντογάν αποφάσισε κατόπιν στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων να εξυπηρετήσει συντηρητικούς και εθνικιστικούς κύκλους και πιθανό αυτή η απόφασή του συνδέεται με τις επικείμενες δημοτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα το 2014.

Προφανώς συμπεραίνει και η ανταποκρίτρια της Die Presse, οι ψήφοι των εθνικιστών του είναι σημαντικότερες από εκείνες των Xριστιανών.

defencenet.gr

Similar Articles

Related Posts

Yunanistan Patra Şehri ve Emlak Piyasası

Merhaba arkadaşlar. Şu anda Patradayım. Patra bir öğrenci şehri. Burası Patran’ın kafeleriyle ünlü Riga Fereou Caddesi. Patrayla ilgili biraz bilgi vereyim. Atina, 250K dan 500K

YUNANİSTAN PATRA ŞEHRİ

Yunanistan’ın 3. büyük şehri olan Patras, Mora yarımadasının kuzeybatısında bulunuyor. Park ve bahçelerin çoğunlukta olduğu ve düzenli yolların bulunduğu göç almayan tipik bir Yunan şehri…

Yunanistan: Girit Adası

Girit, Akdeniz’in doğu kesiminde yer alan ve Yunanistan’a bağlı olan büyük bir adadır. Akdeniz’in beşinci en büyük adasıdır ve yüzölçümü açısından Yunanistan’a bağlı en büyük

GET IN TOUCH

Request a Free Consultation